tisdag 26 november 2013

KA och NCS-kod

Ett krav vid husbygge eller ombyggnation är att du måste ha en kontrollansvarig, KA. Efter mycket funderande valde vi att gå på den som hussäljaren tipsade oss om. Kanske ett naivt val, men efter att ha googlat och frågat andra som haft honom som KA kändes det som ett bra val. Nu är det avbockat på "att-göra-listan" inför bygglovsansökan.

 En sak till som måste vara klar till ansökan är att välja husfärg och ange en ska NCS-kod. Jag och sambon har åkt runt och tittat på nybyggda hus för att se vad vi tycker är snyggt och inte. Vi fastnade båda för en ljusbeige fasadfärg med tegelrött tak. Utanför ett hus hittade vi ägarna och frågade efter färgkoden. Dom var mycket hjälpsamma och vi fick fota av deras burk med receptet. Väl i färgbutiken visade det sig att det inte var en Alcrofärg, trots att burken var en Alcroburk. Det fanns ingen NCS-kod hos Alcro som låg nära, vad dom kunde se eftersom det inte var deras färg.
Istället för att åka tillbaka eller åka runt och försöka hitta den tillverkare som "ägde" koden klev en jobbarkompis in som en räddade ängel! Hon fotade av ett grannhus hos sig som har en beige fasadfärg. Det visade sig vara nästan rätt färg, om än lite för mörk. Väl tillbaka i Alcrobutiken visade vi upp fotot och tjejen i butiken trodde sig veta vilken färg vi var ute efter när vi sa att vi vill ha en aningens ljusare färg. Så nu har vi en NCS-kod till ansökan. Man får göra vissa avsteg från koden i bygglovet, bara man håller sig nära den angivna färgen. Vi får inte byta till röd eller gul, men en annan beige nyans är ok.

Nu väntar vi bara på bygglovshandlingarna ritningar etc från Eksjöhus. Har vi tur kommer dom i slutet av denna vecka så vi kan lämna in bygglovsansökan i början på nästa vecka. Då kanske vi har tur och har ett bygglov under januari 2014!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar